Gastronorm is de wereldwijde standaardisatie van de afmetingen van bakken, braadpannen, plateaus en andere elementen die in een professionele keuken worden toegepast. Producten met een gastsronorm maat worden naast dat ze gebruikt worden tijdens het voorbereiden en het koken van etenswaren, ook gebruikt voor voedselopslag, transport en uitstalling.

De gastronoom basismaat is 325x530mm, en wordt weergegeven met GN 1/1.
Echter zijn er gastronorm producten met allerlei afmetingen. Op deze manier kun je altijd de geschikte bak kiezen om bijvoorbeeld voedsel te bewaren of te bereiden. Al deze afmetingen zijn altijd afgeleid van de standaard GN 1/1 gastronorm, in vaste verhoudingen. Zo heb je bijvoorbeeld ook GN 1/2, GN 1/4, GN 1/9 of GN 2/3.
Een bak met gastronoom GN 1/2 is de helft van een GN 1/1. GN 1/2 past dus 2 keer in een GN 1/1 gastro bak.
- 2 x GN 1/2 = GN 1/1
Een GN 1/4 past 4 keer in een GN 1/1 bak, een GN 1/9 past 9 keer in de basismaat GN 1/1.
- 4 x GN 1/4 = GN 1/1
De grootste gastronorm is GN 2/1. Deze maat is dubbel zo groot als de standaard GN 1/1.
- 2 x GN 1/1 = GN 2/1.
Dieptematen
Ook de dieptematen van artikelen met een gastronorm maat zijn standaard maten en kunnen verschillen. Hieronder vind je de standaard maten:
- 20mm
- 40mm
- 65mm
- 100mm
- 150mm
- 200mm
Tussenvoegsels voor GN artikelen
Vanaf GN 1/4 is een tussenvoegsel nodig voor ondersteuning van de gastronorm bak. Dit kan voor zowel de breedte van de bak als de lengte van de bak. De afmetingen zijn:
- Lengte: 530mm
- Breedte: 325mm